sâmbătă, 10 decembrie 2011

Reteta cel mai bun cozonac


Reteta cel mai bun cozonac


Tot in spiritul sarbatorilor de iarna va propun o reteta de cozonac, cel mai bun cozonac pe care l-am gustat eu.



Ingrediente:

Pt aluat:
1kg faina
8 galbenuse
500 ml lapte
50 ml ulei
60g drojdie
200g unt
200g zahar
20 ml rom
coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
1 lingurita rasa sare
1 plic zahar vanilat
50 - 100 g stafide

Pt crema:
500g miez de nuca, 150g zahar, 50g cacao, 8 albusuri, 100 ml lapte.


Mod de preparare:
Intr-un vas de 3 l pe o  margine se oparesc 100 g faina cu 100 ml lapte, se amesteca pana se desfac toate cocoloasele si se rasfira pt racire. Separat intr-o alta margine se freaca drojdia cu o lingurita de zahar si se amesteca cu aluatul oparit, dupa ce acesta s-a racit.
Lasam maiaua la crescut aproape de o sursa de caldura10 -15 min pana isi dubleaza volumul.

Intr-un alt vas se freaca galbenusurile cu sarea 1 min sa se dezvolte culoarea se adauga restul de zahar, coaja de lamaie si portocale, zaharul vanilat , 100 g unt topit, esenta de rom si uleiul. Se amesteca bine cu lingura.
Peste maiaua crescuta se toarna amestecul  cu galbenusuri.
Se clateste castronul de galbenusuri cu laptele ramas si se toarna si acesta peste maia.

Se adauga restul de faina si se framanta 15 -20 min pana cand aluatul se desprinde de pe maini si de pe peretii vasului. Se adauga restul de unt si stafidele.Din acest moment  nu se mai framanta doar se trage de pe margine spre interior pana se incorporeaza untul. Se lasa la crescut 15 - 20 min pana isi dubleza volumul.

Pt crema macinam 500 g miez de nuca peste care adaugam albusurile batute spuma cu zaharul. Se incorporeaza cacaoa si laptele.

Din aceste cantitati vor iesi 2 cozonaci. Se imparte aluatul in doua si se intinde fiecare jumatate pe rand si se adauga peste ele cate jumatate din crema. Se ruleaza si se introduce in tava. Ungem deasupra cu ou si introducem tavile in cuptorul preincalzit pt 50 - 60 min.

Cand sunt gata se ung deasupra cu sirop de zahar si se acopera cu folie si cu un prosop. In jumatate de ora putem deja degusta acest cozonac gustos.
Pofta buna!



Secret: Nu folositi absolut niciodata in aluatul de cozonac albusurile, in caz contrar acestia vor deveni uscaciosi si nu pufosi cum ni i-am dori.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari pentru reteta. Am incercat-o si a iesit cel mai bun cozonac din lume. Ai mei sunt super incantati. Multumesc si iti urez Craciun fericit.

Anonim spunea...

Aseara te felicitam pentru reteta de cozonac,si-ti spuneam cat de incantati sunt dragii mei dragi (sotu, fata si ginerele). Azi trebuie sa fac iar cozonac, sper sa ajungem cu el pana de Craciun. Oare trebuie sa-l ascund?!?!?
Te pup, La multi ani.

Trimiteți un comentariu

Retete populare