vineri, 27 ianuarie 2012

Reteta carnati de casa

Reteta carnati de casa

Cîrnaţii se prepară de obicei numai din carne de porc, folosindu-se în acest scop spetele (pulpele din faţă), una sau amîndouă, burta (bietul) şi alte bucăţi rezultate de la fasonarea cărnurilor.
Aceasta se poate amesteca cu carne de vită tînără (mînzat), de la ceafă (cea mai moale), sau cu altă carne, fără pieliţe (capac, pulpă etc.). Carnea de vită se procură cu 2 —3 zile înainte de tăierea porcului şi, după ce s-a curăţat de pieliţe şi oase, se cîntăreşte, apoi se taie în bucăţi mai mici şi se trece prin maşina de tocat cu sită mică, de 3 —4 ori, adăugind pentru fiecare kilogram de carne cîntărită 100 ml apă în timpul cît se trece prin maşină chiar de prima dată. După ce s-a măcinat încă de 2 ori, se amestecă cu 20 g sare albă fină pentru fiecare kilogram de carne.
Se bate bine carnea cu mîna, pînă cînd se obţine o pastă omogenă, apoi se păstrează la rece, sau la frigider, circa 24 ore, ca să se matureze, carnea devenind mai uşor de digerat.
Carnea de vită poate să reprezinte pînă la 40% din compoziţia de cir- naţi, dacă este mai grasă carnea de porc, sau are mai multă slănină. Carnea de porc se trece prin maşina de tocat cu sită cu găuri mari . Odată cu ea, se poate trece şi carnea de vită, ca să se lege mai bine împreună, apoi se frământa bine cu mîna, adăugîndu-se 1/2 linguriţă cu piper măcinat şi 3 —4 căţei de usturoi (sau ambele după gust) pentru fiecare kilogram de carne. Usturoiul se taie în felii şi se presară cu o parte din sarea necesară pentru carnea de porc (20 g la kg), zdrobindu-se bine cu dosul lingurii de lemn. După aceea, se diluează cu o parte din apa care se va adăuga pentru carnea de porc (100 ml la kg carne), strecurîndu-se peste tocătură (Usturoiul se poate toca împreună cu carnea dacă se doreşte un gust mai pronunţat, dar numai cu o cantitate mică de carne care se trece de mai multe ori prin maşina de tocat ca să se mărunţească bine usturoiul, nu toată carnea).
După ce s-a frămîntat bine, compoziţia se introduce în intestinul subţire cu şpriţul sau cu ajutorul tubului pentru cîrnaţi, montat la maşina de tocat (fără sită şi cuţit) pe care s-a rulat intestinul subţire, tăiat în lungime de 80 — 100 cm, sau mai scurt. După ce s-a umplut (nu prea îndesat ca să nu plesnească), cîrnatul se răsuceşte la mijloc. Se formează astfel cîrnaţi perechi, care se aşază pe un băţ, neînghesuiţi, lăsîndu-i să se usuce 2 —3 zile, după care se dau la afumare 2—3 zile, pînă cînd capătă culoare aurie.
Se consumă fripţi, sau dacă se usucă, tăiaţi în felii subţiri.
Se pot conserva, după afumare, la congelator (în pungi de nailon) ca să nu se usuce. Astfel, se pot folosi mai variat cu orice preparate din legume. Chiar şi mai uscaţi, este bine să se păstreze la congelator (ladă), ca să nu se usuce prea mult, sau să se rîncezească după un timp, la căldură.
Secret: La dorinţă, în compoziţia de cîrnaţi se poate pune o linguriţă cu boia de ardei dulce pentru fiecare kilogram de carne sau un vîrf de linguriţă cu ienibahar măcinat, cimbru pisat, în afară de piper şi usturoi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare