marți, 17 ianuarie 2012

Reteta maioneza de casa

Reteta maioneza de casa

Ingrediente:
- 1 galbenus crud,
- 1 galbenus fiert,
- pana la 400 ml ulei,
- 2 lingurite  zeama de lamaie,
- sare,
- mustar.

Cum se prepara maioneza de casa:
Maioneza rezulta prin emulsionarea uleiului cu gălbenuşul de ou în particule foarte mici, prin amestecare rapidă, formînd o masă cremoasă. Se poate prepara numai din gălbenuşuri crude, compoziţia fiind mai moale cu aspect unsuros sau din gălbenuşuri crude şi gălbenuşuri fierte tari, în proporţie de un gălbenuş fiert şi unul crud, sau unul fiert şi două gălbenuşuri crude,' obţinîn- du-se o compoziţie mai consistentă. Untdelemnul trebuie ţinut la temperatura bucătăriei, 2—3 ore, înainte de prepararea maionezei. De la început, se adaugă la gălbenuşuri 1 — 2 linguriţe cu zeamă de lămiie astfel uleiul emulsioneaza rapid,si se evita tăierea (separarea unleiului).
Cînd maioneza devine prea consistentă, aceasta se stropeşte cu o linguriţă de apă rece, ca să se moaie şi să se încorporeze mai uşor uleiul.
La un gălbenuş se pot adauga pana la 200 ml ulei, adăugat cîte puţin, mai ales la început.

Maioneza se poate tăia, dacă se pune prea mult ulei odata, sau dacă uleiul este prea rece.

Cum se repara maioneza de casa:
Maioneza se  poate repara, dacă se pune 1/2 linguriţă din maioneza tăiată şi o linguriţă cu zeamă de lămîie sau oţet în alt lighenaş (farfurie adîncă) şi se freacă circular cu furculiţa, pînă cînd capătă un aspect omogen (de alifie), adăugînd apoi treptat, cîte puţin ulei ca maioneza să devină mai consistentă. După aceea, se pune cu linguriţa cîte puţin din maioneza tăiată, pînă cînd se încorporează toată, continuînd cu unleiul, cit mai este necesar.
 In cazuri rare, dacă nu reuşeşte, se freacă separat un gălbenuş crud cu o linguriţă zeamă de lămîie sau oţet sau cu o linguriţă cu vîrf de muştar, se adauga cîte puţin ulei şi amestecînd repede cu furculiţa, circular, pînă cînd se formează puţină maioneză; în ea se adaugă, apoi treptat, cu linguriţa din maioneza tăiată (nu invers), amestecînd mereu pînă cînd se încorporează toată şi continuînd să se toarne uleiul necesar. Dacă se pune smantana în maioneză, aceasta nu se va lua direct de la frigider, ci se va ţine 1—2 ore în bucătărie, altfel maioneza se va tăia.


Modul de preparare al maionezei de casa:

Intr-un lighenaş se pune un gălbenuş fiert tare, se zdrobeşte foarte fin cu o furculiţa şi se adaugă un varf de linguriţă cu sare, un gălbenuş crud, o linguriţă cu zeamă de lămîie (care este cea mai indicată) sau, în absenţa acesteia, o linguriţă cu vîrf de muştar sau oţet. Se freacă bine toate circular, cu furculiţa, pină cînd compoziţia se omogenizează. Sticla cu ulei se ţine în mina stîngă şi cu mîna dreaptă se freacă repede cu furculiţa sau cu mixerul cînd se pregăteşte în cantitate mai mare, adăugand ulei în şuvoi subţire.
  La două gălbenuşuri se pot pune circa 400 ml untedelmn. Cînd este nevoie de mai multă maioneză, se măresc proporţiile ingredientelor indicate.
Maioneza trebuie să fie ca o alifie consistentă, pentru a-şi păstra forma la ornat.  Se ia pentru ornat cît se consideră că este necesar, iar în restul, care se amestecă cu legumele pentru salată, se adaugă muştar, zeamă de lămîie şi sare, ca să fie mai picantă.
Secret:Daca maioneza devine prea vartoasa se stropeste cu cateva picături de apă,ca să se încorporeze mai bine uleiul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare