luni, 30 aprilie 2012

Reteta dulceata de trandafiri

Reteta dulceata de trandafiri

Ingrediente - Reteta dulceata de trandafiri:

- 500 - 700 g petale de trandafiri pentru dulceata (parfumaţi),
- 1 kg zahăr,
- 50 ml zeamă de lămîie sau o linguriţă rasă sare de lămîie,
- 1/2l apă.

Mod de preparare - Reteta dulceata de trandafiri:

Cînd se culeg petalele de la fiecare trandafir, acestea se prind toate odată în mînă şi li se taie partea albă deodată, înainte de a se risipi. Dacă nu s-a făcut aceasta la cules, petalele se aşază în mănunchi, unele peste altele, cu partea albă în aceeaşi direcţie şi apoi li se taie mai multora, deodată, această parte. Petalele colorate se freacă într-un castron cu 30 g zahăr şi cu zeama sau sarea de lămîie pînă lasă zeamă şi se adună sub mînă, ca o turtă. Zeama şi sarea de lămîie au rolul de a întări petalele fragile, ca acestea să nu se moaie la fiert şi de a înviora culoarea. Zahărul se pune la fiert cu 1/2l apă se amestecă pe foc, pînă cînd se topeşte şi, cînd siropul dă în clocot, se adaugă petalele împreună cu toată zeama lăsată. Petalele frecate s-au întărit, de aceea trebuie să fiarbă mai mult. Dulceata se fierbe, pînă cînd se leagă. Cea mai bună şi sigură probă pentru a se constata, dacă dulceata este fiartă suficient, este următoarea: se ridică lingura din sirop, pe latul ei şi, dacă vor cădea 3 picături de sirop, mai legat, una lîngă alta, în acelaşi timp, nu vertical (una după alta), înseamnă că siropul este suficient legat. Dulceata va avea culoare roşiatică şi petalele vor pluti în tot siropul, pînă la fundul cratiţei; atunci, cratiţa se ia de pe foc.
Cratiţa se acoperă cu o farfurie de porţelan sau cu un şervet udat în apă şi bine stors, pentru ca vaporii să se condenseze şi să împiedice formarea cristalelor de zahăr la suprafaţă. După ce s-a răcit, dulceata se pune în borcane care se vor lega cu celofan şi se vor aşeza în cămară, etichetate.

Secret:  Dacă dulceata se fierbe prea mult, zahărul se caramelizează şi culoarea devine gălbuie.

Reteta dulceata de trandafiri, dulceata de trandafiriReteta dulceata, trandafiri

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare