luni, 11 iunie 2012

Reteta lichior de nuci verzi

Reteta lichior de nuci verzi

Orice lichior se prepară din alcool, zahăr şi apă, plus aromele dorite. Alcoolul poate fi de 70 sau 87 grade. Dacă alcoolul este de 70 grade, se pune apă încă o dată cît cantitatea alcoolului, dacă se preferă ca lichiorul să fie mai tare şi o dată şi jumătate apă, ca să aibă ceva mai mult de 20 grade. Dacă alcoolul este de 87 grade, se va pune 1 1/2 l apă la 1l alcool, ca lichiorul să fie mai tare şi 2 l apă la 1l alcool, ca să fie cu ceva mai mult de 20 grade. Zahărul se calculează, ca lichiorul să fie dulce — cca 400 g pentru 1l lichid (alcool plus apă), dar nu prea legat şi 600 g zahăr pentru 1l lichid, ca lichiorul să fie mai gros (siropos); în plus, se pun arome macerate în rachiu alb sau alcool care se va calcula la tăria lichiorului.
Pentru lichior de nuci verzi, se va prepara intîi esenţa din coji de nuci verzi tinere, rămase de la curăţarea nucilor pentru dulceaţă, sau se pot tăia in bucăţi 20 nuci verzi cu simburele neformat. Se pun in sticlă cu gîtul mai larg şi se acoperă cu alcool îndoit cu apă, sau numai cu rachiu alb, cît să treacă peste nivelul lor cu 2—3 cm. Sticla se astupă bine cu dop şi se ţine în bucătărie 15—20 zile, agitînd-o in fiecare zi. Cind se pregăteşte lichiorul, se filtrează esenţa prin tifon şi vată, aşezate deasupra palniei. Se calculează cantitatea de lichior care urmează să fie preparată, adăugind alcool, apă şi zahăr in proporţiile sus menţionate. Zahărul se dizolvă în apă, se pun 2 cuişoare nemăcinate şi o linguriţă rasă cu coji de scorţişoară nemăcinate, se fierb 2—3 minute şi apoi, se lasă să se răcească. Se caramelizează 30 g zahăr (maro deschis), se sting cu sirop fierbinte, lăsîndu-se pe foc mic pînă cînd se dizolvă tot caramelul; apoi, se pune în restul de sirop. Cînd siropul este rece, se adaugă esenţa de nuci şi restul de alcool, calculat după tăria lichiorului. Lichiorul se pune în sticle care se vor astupa ermetic cu dop. După 2—3 săptămîni, se poate consuma.

Reteta lichior de nuci verzi, Lichior de nuci verzi, Nuci verzi, Lichior de nuci verzi

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare