duminică, 3 iunie 2012

Reteta socata cu lamaie

Reteta socata cu lamaie

Ingrediente - Reteta socata cu lamaie:


- 1 kg zahăr,
- 10 - 13 flori de soc mai mari (proaspete sau uscate),
- 4 - 5 lamai sau un pacheţel cu sare de lamaie,
- 150 g zahăr pentru caramel,
- 8l apă.


Mod de preparare - Reteta socata cu lamaie:


Zahărul se fierbe cu 3 1 apă şi cu sarea de lamaie sau zeama de la o lamîie, 15 minute, ca să se transforme în zaharuri mai simple (glucoză şi levuloză) în lichidul acidulat, care va fermenta mai repede fără drojdie de bere (numai cu drojdiile sălbatice care se găsesc în aerul din mediul înconjurător). Se pune în borcan de 10 1, completînd cu restul de apă rece, zeamă da lămîie, coaja de la 1—2 lămîi, pentru aromă şi florile de soc. Pentru culoare, se cara- melizează zahărul (maro deschis) şi, cînd se formează puţină spumă deasupra, se stinge cu 1/3 din lichidul respectiv. Se lasă să fiarbă, pînă cînd se topeşte caramelul, apoi se adaugă în borcan şi se amestecă bine; borcanul se lasă acoperit cu un tifon, ca lichidul se fermenteze 3-4 zile, amestecind, cu lingura, de 3—4 ori pe zi.
Cu 10 g drojdie de bere frecată cu o linguriţă de zahăr (pînă cînd se lichefiază) şi, apoi, amestecată cu lichidul din borcan, sucul va fermenta mai repede, în 48 de ore. Se poate consuma imediat, după ce a fost ţinut la frigider. Fără drojdie de bere, numai cu drojdii sălbatice, sucul va avea un gust mai plăcut şi se va conserva mai bine.
In oricare variantă, după ce sucul a devenit puţin sifonat, se strecoară prin tifon dublu, cu un strat subţire de vată deasupra şi se toarnă în sticle care se vor astupa foarte bine cu dop altfel acesta va fi aruncat de gazele care se formează, deoarece sucul va fermenta în continuare pînă la epuizarea zahărului).
Sticlele se vor pune la rece  imediat; fără drojdie, sucul va fermenta mai lent, în circa 2 săptămîni; apoi, se poate consuma, ca o băutură alcoolizată. Cînd se deschide sticla, sucul spumează, ca o şampanie.
Secret: Se poate păstra la rece, 3—4 luni.

Reteta socata cu lamaie, Reteta socata, socata cu lamaie

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare