vineri, 16 noiembrie 2012

Reteta coliva din arpacas

Reteta coliva din arpacas

Ingrediente - Reteta coliva din arpacas:

- 1 kg arpacas,
- 500 g zahar,
- 1 linguriþã coaja de lamâie rasa,
- 1 linguritã coajã de portocalã, rasa,
- sare; dupã gust,
- 1 linguritã zahãr vanilat,
- bomboane,
- praf de cacao,
- zahãr pudrã,
- 500 g miez nucã, mãcinat + 200 g pentru ornat.

Mod de preparare - Reteta coliva din arpacas:

Se indeparteaza impuritatile din arpacas si se spala cum cere traditia: în 9 ape reci si în 2 ape
calde. Se pune la fiert în 2 litri apã,la foc foarte mic intr-un vas acoperit cel putin o ora. Vasul se miscã din când în când, sã nu se lipeascã grâul. Când s-au muiat boabele, se acoperã si se lasã sã se rãceascã 3-4 ore.Se adauga zaharul si se fierbe din nou pana se leaga. Dupa ce s-a racit se adaugã nuca, coaja, de lãmâie si portocalã, zahãrul vanilat, putinã sare.
Se amesteca ca sa se omogenizeze ingredientele.
Coliva se aseaza pe o tavã sau pe un platou, se pudreazã cu zahãr si nucã fin mãcinatã.
Deasupra Se scrie o cruce cu bomboane sau praf de cacao.
Coliva se sfinteste, se stropeste cu vin si se împarte de pomanã.

Secret: Coliva nu este neapãrat strict funerarã. În anumite zone grâul fiert cu miere
si miez de nuci se mãnâncãla Masa de Ajun a Crãciunului, în Ajunul Bobotezei, dar dar si în unele zile de sãrbãtoare ale primãverii.

Reteta coliva din arpacas , Reteta coliva din arpacas , Reteta coliva din arpacas

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare