duminică, 28 octombrie 2012

Reteta gem de mere

Reteta gem de mere

Ingrediente - Reteta gem de mere:

- 500g zahar pt fiecare Kg de mere curatate de coaja si seminte

Mod de preparare - Reteta gem de mere:

Merele se curăţă de coajă şi sîmburi si se cîntăresc, după ce s-au curăţat, apoi,se trec prin maşină sau se adu prin razatoarea cu gauri mari. Piureul obţinut se pune într-o cratiţă smălţuită, cu un volum de 2 ori mai mare decît cel al fructelor, aşezată pe plită, cu o ţiglă sub ea. La aragaz se pune peste flacără un disc subţire de metal şi, peste el, o ţiglă întreagă. După ce a început să fiarbă în clocote mici, se lasă la foc mic, pînă cînd scade apa şi se îngroaşă gemul astfel, încît atunci cînd se trece cu lingura prin el, se observă urma acesteia şi pentru o clipă, se desparte în două părţi; în acel moment, se poate pune zahărul. Se fierbe circa 30 minute, din momentul în care a început să fiarbă, din nou, în clocot, amestecînd mai des şi insistînd, mai ales, pe fundul vasului, ca să nu se prindă şi să se afume. Se încearcă, dacă este gata, punînd o linguriţă de gem pe o farfurioară; dacă este bine închegată, nu lasă zeamă subţire în jur, are un aspect unsuros, înseamnă că lichidul din el s-alegat cu zahărul ca un sirop gros. Se pune fierbinte în borcane şi acestea se inchid ermetic. Borcanele se pun pe o tavă care se introduce în cuptor, la foc mic, unde se lasă 30 min.

Secret: Pt gemul de mere fructele trebuie să fie bine coapte, proaspete, perfect sănătoase (părţile cu defecte se indeparteaza)

Reteta gem de mere , Reteta gem de mere , Reteta gem de mere

marți, 23 octombrie 2012

Reteta piftie de pasare

Reteta piftie de pasare

Ingrediente:
- carne de pasare,
- 1 ceapă,
- 1 morcov,
- 1 ţelină,
- 1 pătrunjel,
- 2 foi de dafin,
- 3-4 catei de usturoi,
- 3–4 boabe ienibahar,
- gelatină (după nevoie),
- zeama de la o lămîie,
- sare.

Mod de preparare:
Pentru piftia de pasare se alege carnea cu oase care contin cat mai multa gelatina: aripi, labe, gheare,gat etc.
Piftiile de pasăre se fierb la fel ca piftia de porc, cu deosebirea că se pune numai atîta apă cît este necesar să acopere carnea, deoarece fierb mai repede decît cele de porc.

Se pune la foc potrivit, lăsînd să fiarbă încet. Se spumează mereu, apoi se adaugă sarea, zarzavatul curăţat şi spălat, foile de dafin şi ienibaharul. Se acoperă vasul cu un capac, lăsînd numai la o margine cratiţa puţin descoperită. Trebuie să fiarbă pînă cînd carnea se desface uşor de pe oase. Se piseaza usturoiul si se toarna peste zeama.. Cand sunt agta se scot oasele, se separa de carne care aşază carnea pe fundul uneia sau al mai multor farfurii.

Dacă zeama nu este suficient de cleioasă, se adaugă 3–4 foi de gelatină.

După ce se aşază carnea pe farfurie, se garniseşte cu cîteva felii de lămîie tăiate foarte subţire, apoi se toarnă zeama strecurată avand grija sa se acopere carnea in intregime.
Se pune la loc rece sa se inchege.

Secret: Pentru piftia de pasare se poate folosi  carne de găină, cocoş sau gîscă, cea mai
gustoasă fiind însă cea pregătită din carne de curcan.

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Reteta chec aperitiv

Reteta chec aperitiv

Ingrediente - Reteta chec aperitiv:

- 200 g smântână,
- 200 g şuncă,
- 200 g caşcaval,
- 4 ouă,
- sare,
- piper,
- delicat,
- 4 linguri de făină,
- 1 praf de copt,
- măsline şi gogoşari după dorinţă,

Mod de preparare - Reteta chec aperitiv:

Se bat gălbenuşurile cu sare, se adaugă smântâna, praful de copt, făina, restul de ingrediente şi la urmă albuşurile bătute spumă. Apoi compoziţia se pune la copt în tavă de chec tapetată cu hârtie sau făină albă.
Secret: Pt un gust placut acrisor in galbenusuri puteti adauga si castravete murat.

Reteta chec aperitiv , Reteta chec aperitiv , Reteta chec aperitiv

miercuri, 17 octombrie 2012

Reteta gogosari umpluti cu conopida

Reteta gogosari umpluti cu conopida

Ingrediente:
- 20 gogosari,
- 2 conopide,
- 1l otet
- 500g miere de albine
- 2 legături de ţelină,
- 4 foi de dafin,
- 10 boabe de enibahar,
- 50 g boabe de muştar,
- 4 rădăcini de hrean,
- boabe de piper,
- sare după gust.

Mod de preparare:
Se face un baiţ dintr-un litru de oţet, 2 l de apă şi 500 g miere de albine. Gogosarii se curăţă de cotor, apoi se fierb în baiţ timp de cinci minute, după care se scot şi se lasă la răcit. Conopida se desface buchete mici şi se opăreşte cu apă sărată, apoi se lasă la răcit. Umplem gogoşarii cu conopidă şi îi aşezăm în borcane cu hrean şi frunze de ţelină printre ei. Punem în fiecare borcan boabe de piper, enibahar, muştar şi foi de dafin. Gustăm oţetul şi dacă trebuie, adăugăm sare şi turnăm peste gogoşari.Inchidem borcanele ermetic şi le dăm la beci.
Secret: Pentru un preparat extravagant printre gogosarii umpluti cu conopida putem intercala gogosari umpluti cu struguri, in loc de buchetele de conopida folosim boabe de struguri.

luni, 15 octombrie 2012

Reteta tocinei

Reteta tocinei


Ingrediente:
- 1 kg cartofi,
- 3 ouă,
- 200g  făină de grau,
-  sare.

Mod de preparare:
Tocineii sunt specifici pentru  zona Bucovinei, pot fi serviti ca desert dar ca si ca fel principal in functie de ingredientele folosite, dar in ambele cazuri nu trebuie sa lipseasca smantana de langa ei.
Se curata cartofii de coaja si de dau pe razatoarea cu gauri mari. Se amesteca cu ouale, faina si sarea.
Se ia din compozitie cu o lingură şi se pun în tigaia cu ulei încins, dând
formă de pârjoală. Se prăjesc pe ambele părţi, se servesc cu zahăr şi smântână pe
deasupra.
Secret: Se pot servi si ca fel principal tot cu smantana dar evident fara zahar, in acest caz pt un gust mai bun la compozitie se adauga 300g telemea rasa.

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Reteta placinte poale-n brau

Reteta placinte poale-n brau

Ingrediente - Reteta placinte poale-n brau:

- 1 kg făină,
- 30 g drojdie,
- 1 ceaşcă lapte,
- 3 ouă,
- 2 linguri ulei,
- 1 lingură unt,
- 1 linguriţă zahăr,
- sare,
- 500g brănză de vaci,
- 150g zahar,
- stafide,
- 1 plic zahar vanilat,
- ou pentru uns aluatul,
- făină pentru formă.

Mod de preparare - Reteta placinte poale-n brau:

Placintele poale-n brau sunt un deliciu culinar specific pt zona Moldovei dar sunt consumate cu placere si de locuitorii altor regiuni. In continuare va vom prezenta una din variatele retete pt acest preparat.
Într-un vas mai mare se freacă drojdia cu zahărul pînă ce devine lichidă, se adaugă două linguri de lapte călduţ, puţină făină şi se amestecă bine cu lingura. Se lasă acoperitla cald. Cînd a crescut puţin, se adauga galbenusurile de la ouă bătutecu laptele, uleiul şi untul, toate acestea călduţe. Se pune sare şi se frămîntă cu făină pînă ce aluatul se dezlipeşte de pe mînă şi de pe vas. Se acoperă cu un şervet şi se lasăsă crească la loc cald.
Se prepara umplutura astfel: branza de vaci se freaca cu 150g zahar, se incorporeaza albusurile batute spuma, se adauga stafidele si zaharul vanilat.
Cînd aluatul a crescut, se întinde o foaie groasă de 1 cm.Se taie pătrate nu prea mari, se aşază la mijloc umpluturade brînză  şi se aduc colţurile peste brînză în formă de plic, lipindu-se bine ca să nu iasă umplutura. Se presară cu făină tava de copt şi se aşază plicurile la distanţă de 3-4 cm unul de altul. Se lasă să mai
crească în tavă 15-20 min, se ung cu ou şi se coc.
Secret: Cand sunt gata se ung cu un sirop din apa zahar vanilat si rom si se tin acoperite cam 1h. Vor iesi mai aromate si mai moi.

Reteta placinte poale-n brau , Reteta placinte poale-n brau , Reteta placinte poale-n brau

marți, 9 octombrie 2012

Reteta zacusca de fasole

Reteta zacusca de fasole


Ingrediente - Reteta zacusca de fasole:

- 5 kg gogoşari,
- 5 kg ardei kapia,
- 2 kg ceapă,
- 1 kg fasole,
- 1,5 l suc de roşii ,
- 1,5 l de ulei,
- piper boabe,
- 5-6 foi de dafin,
- sare.

Mod de preparare - Reteta zacusca de fasole:

Din nenumaratele retete de zacusca, un loc aparte il ocupa zacusca de fasole, o combinatie intre zacusca si tocana.
Gogosarii si ardeii kapia se coc si se curata de coaja si seminte.
Fasolea se pune la fiert avand grija sa se arunce primele doua ape.
Ardeii, gogoşarii şi ceapa se dau prin maşină, apoi se pun la fiert cu uleiul şi sucul de
roşii, sarea, piperul şi foile de dafin. Când este aproape fiartă(cand iese uleiul la suprafata), se adaugă fasolea şi se mai fierbe câteva clocote.
Se pune în borcane, se leagă şi se sterilizează la Bain-Marie sau la cuptor, timp de o oră.

Reteta zacusca de fasole , Reteta zacusca de fasole , Reteta zacusca de fasole

Salata de ghebe si gogosari

Salata de ghebe si gogosari

Ingrediente:
- 4 kg gogoşari,
- 3 kg ghebe (opintici),
- 2 kg ceapă,
- 150 ml oţet,
- 1 l de ulei
- 3-4 foi de dafin
- piper boabe

Mod de preparare:
Toamna e plin de ghebe in padure si in piete, iata o reteta de salata de ghebe pentru conservarea peste iarana  acestora.
Se taie ceapa peştişori, gogosarii se spala, se curata de seminte si se toaca feliute.
Ghebele se spala in cat mai multe ape, se fierb 5 min dupa care se clatesc cu apa rece, se scurg si se toaca marunt.
Intr-o cratita se pune uleiul la incins, se caleste ceapa cand aceasta este translucida se scoate, se pun gogosarii, se tin si acestia 20 min, se scot si se pun ghebele. Dupa 10 min peste ghebe se adauga ceapa, gogosarii, otetul, piperul, dafinul, se sareaza dupa gust si se mai lasa 20 min la prajit.
Secret: Salata de ghebe si gogosari se pune fierbinte in borcane. Acestea se tin acoperite pana a doua zi.

vineri, 5 octombrie 2012

Reteta mamaliga in paturi

Reteta mamaliga in paturi

Ingrediente:
- 1kg malai,
- 3l apa,
- 1 lingura sare,
- 100g unt,
- 150 g slãninã afumatã,
- 250 g cârnat afumat,
- 1 ceapã tocatã,
- 2-3 catei usturoi,
- 200 g brânzã de burduf ,
- 200 g cas,
- 200 g smântânã mai groasã,
- piper, cimbru, boia,
- 5 ouã,
- 100 ml lapte,
- 500 g carne de porc tocatã.

Mod de preparare:
Mamaliga in paturi este un fel de mancare spectaculos, usor de preparat dar mare grija, mai rarut ca e destul de bogat caloric.
Mamaliga trebuie sã iasa mai tare, se pun la fiert 3 litri apa
Când apa începe sã fiarbã se pune sarea si apoi se toarna mãlaiul. Se lasa sa fiarba 20 min la foc potrivit dupa care se amesteca continuu pana dispar cocoloasele.
Intr-o cratita incapatoare unsa cu unt se incepe claditul: primul strat alcatuit din bucatele de slanina afumata, urmeaza un strat de 2 cm mamaliga, apoi un strat format din 3 oua batute cu laptele si cu branza de burduf, mamaliga, carnea tocatã, amestecatã cu ceapã, piper, boia, cimbru, si usturoi pisat, carnatii taiati feliute, mamaliga si ultimul star 2 oua batute cu casul ras si cu smatana groasa.
Se acoperã, se dã la cuptor încins, foc mic, cam 1 orã.
Secret: Ca sa iasa frumos rumenita ultimele 10 minute,se tine la cuptor fãrã capac.

marți, 2 octombrie 2012

Reteta zacusca de ciuperci - ghebe

Reteta zacusca de ciuperci - ghebe


Ingrediente - Reteta zacusca de ciuperci - ghebe:

- 2 kg ardei kapia,
- 2 kg gogosari,
- 2 kg ghebe,
- 1,5 l pasta de tomate,
- 1,5 kg ceapa,
- 800 ml ulei,
- sare,
- piper boabe.

Mod de preparare - Reteta zacusca de ciuperci - ghebe:

Pentru ca e toamna si pt ca prin piete e plin de ciuperci haideti sa incercam o reteta de zacusca de ghebe.
Gogosarii si ardeii kapia se coc, se curata de coaja, si se toaca marunt.
Ghebele se curata de pamant, se spala foarte bine in cat mai multe ape, se pun pe foc in apa cat sa le acopere si se lasa sa fiarba 5 min. Se clatesc cu apa rece si se toaca marunt, sau se dau prin masina de tocat.
Ceapa se toaca cat mai marunt si se pune la calit in tot uleiul pana devine translucida. In acest moment se dauga gogosarii si ardeii kapia si se lasa la fiert 30min.Se adauga ghebele si pasta de tomate amestecand continuu pt ca aceasta din urma face ca zacusca sa se prinda de fundul vasului.
Se condimenteaza cu sare si boabe de piper si se lasa la fiert pana cand uleiul iese putin la suprafata. Atunci zacusca de ghebe este gata. Se pune fierbinte in borcane dupa care se sterilizeaza 30 min la cuptor.

Secret: Ghebele trebuie sa fie foarte proaspete, altfel dau gust amar si strica bunatate de zacusca.
Reteta zacusca de ciuperci - ghebe , Reteta zacusca de ciuperci - ghebe , Reteta zacusca de ciuperci - ghebe

Retete populare