joi, 25 aprilie 2013

Reteta bors de miel

Reteta bors de miel

Ingrediente Reteta bors de miel:

- 750 g carne de miel,
- 2 l apă,
- 1 l bors,
- 1 ceapă,
- 1 morcov,
- 1 radacina pătrunjel,
- 1 ţelină,
- 1 lingură orez,
- 1 linguriţă leuştean tocat,
- 1 ou,
- 3 linguri smantana,
- sare.


Mod de preparare Reteta bors de miel:

Se taie carnea de miel în bucăţi, se spala bine pt a indeparta toate firele de par,se lasa 30 min in 3l apa rece, se pune la fiert şi se spumează.
Se adaugă sarea, morcovul, ţelina, ceapa şi pătrunjelul tăiat în patru. Se lasă să fiarbă încet, acoperit, pînă
cînd este gata carnea. Se scot bucăţile de carne, se pun într-o oală curată, se scoate zarzavatul, iar zeama se strecoară şi se pune peste bucăţile de carne. Se adaugă orezul spălat, borsul şi se lasă să fiarbă pînă cînd orezul creşte. Se adaugă leuşteanul tocat şi se drege  cu un ou bătut si 3 linguri de smantana.

duminică, 21 aprilie 2013

Reteta pasca cu orez

Reteta pasca cu orez

Ingrediente - Reteta pasca cu orez:

Aluat se foloseste aluatul din reteta cel mai bun cozonac.
Ump l u t u r a :
- 1 pahar de orez,
- 4 pahare cu lapte,
- zahăr după gust,
- 4 ouă,
- 1 lingură unt topit,
- 150 g stafide,
- esenta de vanilie,
- un praf de sare.

Mod de preparare - Reteta pasca cu orez:

Se spala orezul si se fierbe in lapte. Se adaugă esenta de vanilie si un praf de sare. Cînd este gata se lasă să se răcească, apoi se adaugă zahărul, gălbenuşurile, untul, stafidele şi se amestecă bine. La sfîrşit se pun albuşurile bătute spuma.
Din aluatul de cozonac se întinde din aluat o foaie groasă cît un creion şi se aşază într-o tavă de copt rotunda. Din altă bucată de cocă se face un sul lung şi gros de un deget, care se aşază împrejurul formei ( lipit de pereţii ei). Se întinde umplutura peste foaie fără să se acopere sulul aşezat împrejur.
Se mai fac două suluri din cocă care se aşazăin forma de cruce peste umplutură şi se ung cu puţin ou, după ce pasca a crescut puţin la loc călduţ. Se pune la cuptor să se coacă. Se scoate din formă după ce s-a răcit bine.
Reteta pasca cu orez , Reteta pasca cu orez , Reteta pasca cu orez

Reteta pasca cu ciocolata

Reteta pasca cu ciocolata

Ingrediente - Reteta pasca cu ciocolata:

Aluat:se foloseste aluatul din reteta cel mai bun cozonac.
Umplu t u r a :
- 5 ouă,
- 150 g zahăr pudră,
- esenta de vanilie,
- 100g  ciocolată rasă,

Mod de preparare - Reteta pasca cu ciocolata:

Se separa galbenusurile de albusuri.Gălbenuşurile se freaca cu zahărul, se adaugă vanilia, ciocolata topită în lapte. Se amestecă bine, iar la urmă se pun albuşurile bătute spumă. Se omogenizeaza compozitia cu o lingura prin miscari de jos in sus ca sa nu se distruga spuma.
Din aluatul de cozonac se întinde din aluat o foaie groasă cît un creion şi se aşază într-o tavă de copt rotunda. Din altă bucată de cocă se face un sul lung şi gros de un deget, care se aşază împrejurul formei ( lipit de pereţii ei). Se întinde umplutura peste foaie fără să se acopere sulul aşezat împrejur.
Se mai fac două suluri din cocă care se aşazăin forma de cruce peste umplutură şi se ung cu puţin ou, după ce pasca a crescut puţin la loc călduţ. Se pune la cuptor să se coacă. Se scoate din formă după ce s-a răcit bine.
Secret: Ca sa se pastreze pasca moale dupa ce s-a scos din tava se unge cu sirop facut din apa si zahar vanilat si se acopera cu o folie sin nylon.
Reteta pasca cu ciocolata , Reteta pasca cu ciocolata , Reteta pasca cu ciocolata

duminică, 7 aprilie 2013

Reteta cornulete de post cu bors

Reteta cornulete de post cu bors

Ingrediente - Reteta cornulete de post cu bors:


- 250 g făină,
- 150 ml untdelemn,
- 100 ml borş,
- 25 g drojdie,
- 1/2 linguriţă sare,
- 25 g zahăr,
- coajă rasă de la 1/2 lămiie,
- un plic cu zahăr vanilat
- pt umplutura marmelada sau rahat.

Mod de preparare - Reteta cornulete de post cu bors:


Intr-un lighenaş, drojdia se freacă cu zahărul pînă cînd se lichefiază, apoi se adaugă untdelemnul, sarea, borşul, coaja de lămîie şi, la sfîrşit, făina. După ce se frămîntă bine cu mîna,6—7 minute, aluatul se lasă, într-un loc călduţ, să crească, circa 30 minute, pînă ce îşi dublează volumul. Se pune, apoi, pe o foaie de nailon, presărată cu puţină făină şi se modelează în formă de sul mai gros, care se taie în 6 bucăţi egale; fiecare bucată se modelează în formă de minge. Aluatul este elastic, se lucrează uşor. Fiecare bucată se întinde, cu sucitorul, în formă rotundă, de mărimea unei farfurii întinse; aceasta se taie cu ruleta sau cu cuţitul, trecut prin făină, în jumătate, apoi în sferturi şi fiecare sfert în trei triunghiuri; se obţin astfel 12 triunghiuri egale. La baza fiecrui triunghi se pune cîte 1/2 linguriţă cu marmeladă mai vîrtoasă sau cubulete de rahat şi apoi triunghiu­rile se rulează de la bază spre vîrf, obţinîndu-se cornuleţe. Acestea se aşază în tavă neunsă, cu distanţă de l/2 cm între ele şi se lasă să crească 15 minute. Se coc la foc mijlociu, 20—25 minute, pînă cînd se rumenesc puţin.
Nu cresc prea mult, dar sînt foarte fragede şi gustoase. Se trec fierbinţi prin zahăr pudră, amestecat cu zahăr vanilat. Rezultă 72 cornuleţe

Reteta cornulete de post cu bors , Reteta cornulete de post cu bors , Reteta cornulete de post cu bors

joi, 4 aprilie 2013

Retete de post - Reteta fasole batuta

Retete de post - Reteta fasole batuta

Ingrediente - Retete de post - Reteta fasole batuta:

- 500 g fasole boabe uscată,
- 3 l apă,
- 2 cepe mari,
- 3-4 linguri ulei,
- 1 linguriţă boia de ardei,
- usturoi pisat (facultativ),
- sare,
- murături.

Mod de preparare - Retete de post - Reteta fasole batuta:

Fasolea se alege, se spală şi se pune fasolea in apa de cu seara. A doua zi se pune la fiert, se lasă să dea cîteva clocote, apoi se scurge apa, înlocuind-o cu altă apă caldă. Din nou se lasă să dea cîteva clocote şi se scurge apa. Această operaţie de schimbare a apei se repetă de trei ori. În ultima apă se lasă fasolea
să fiarbă pînă ce este bine fiartă şi bobul poate fi strivit cu uşurinţă între degete. Se strecoară şi se paseaza.
Se prăjeşte ceapa tăiată peştişori şi se lasă să se rumenească frumos, adăugînd şi boiaua de ardei.
Fasolea pasata se pune într-o cratita scurgînd peste ea tot uleiul rămas după prăjirea cepei. Se freacă apoi la foc mic cu lingura pînă se obţine o pastă spumoasă (dacă pasta pare a fi prea groasă, se poate subţia cu puţină zeamă în care a fiert fasolea), se sărează şi se adaugă usturoiul pisat.
Se aşază fasolea bătută pe farfurie, se presară peste ea ceapa prăjită şi se garniseşte de jur împrejur cu bucăţi de castraveţi acri, gogoşari sau alte murături.
Retete de post - Reteta fasole batuta , Retete de post - Reteta fasole batuta , Retete de post - Reteta fasole batuta

Reteta limbi de pisica

Reteta limbi de pisica

Ingrediente - Reteta limbi de pisica:

- 250 g zahăr pudră,
- 250 g făină,
-180 g unt,
-7 albuşuri,
- zahar vanilat,
- grăsime pentru formă.

Mod de preparare - Reteta limbi de pisica:

Se topeşte untul şi cît este călduţ se freacă cu zahărul. Cînd se face ca o cremă, se pun făina şi vanilia, se amestecă bine, apoi se adaugă albusurile spuma şi se amestecă uşor prin rasturnare. Din această compoziţie se ia cu lingura şi se întind pe tava de copt unsă, beţişoare egale, lunguieţe. Se coc la foc iute şi se lasă să se rumenească puţin. Cîn sînt rumenite pe margini sînt gata. Se scot repede din tavă cît sînt încă fierbinţi, altfel se rup.
Reteta limbi de pisica , Reteta limbi de pisica , Reteta limbi de pisica

Retete populare